Maxinieuws - interview poco Loco
2021/05/14
Poco Loco staat bekend voor de chips & dips. Hoe zou u Poco Loco omschrijven?
Poco Loco is een voedingsbedrijf en producent van Tex Mex-producten. We hebben ruim 20 jaar ervaring in de productie van tortillachips, tortilla’s en wraps, taco’s en maaltijdkits. Er zijn twee grote afdelingen die we onderscheiden nl. frying & wraps. In de frying afdeling maken we de tortillachips. Op vandaag hebben we 16 lijnen die dagelijks in staan voor de productie van de wraps.
Poco Loco is een internationaal bedrijf. Zo is er bijvoorbeeld ook een productievestiging in het Verenigd Koninkrijk. In België zijn we enkel gevestigd in Roeselare, maar onze producten gaan de hele wereld rond. Sinds 2010 maakt Poco Loco deel uit van de Paulig groep. Een Fins familiebedrijf dat al 25 jaar bestaat. Zij zijn oorspronkelijk een koffiebranderij, maar hebben hun groep de laatste jaren uitgebreid. Enkele jaren geleden werd Poco Loco opgenomen in de groep.
Wat is uw functie binnen het bedrijf?
Ikzelf ben Technical Project Manager binnen Poco Loco en maak deel uit van de technische dienst. Ik help mee met de coördinatie van alle technische projecten binnen het bedrijf.
Kunt u wat meer informatie geven omtrent het project waar Maxicon mocht aan bijdragen?
Het project ging om de installatie van een nieuwe chipslijn. Binnen zo’n lijn heb je telkens de onderdelen van de mixer en de baklijn. Voor deze machines werken we met verschillende fabrikanten samen. De onderdelen zijn afkomstig van over de hele wereld. Sommige onderdelen komen van buurlanden zoals Nederland. Zij kunnen dit makkelijk leveren én installeren. Maar er zijn ook installaties die uit Amerika en Australië komen. Deze goederen zijn lang onderweg met containerschepen. Normaal gezien sturen zij dan ook iemand langs om de installatie in goede banen te leiden, maar door covid-19 werd dit onmogelijk. Vandaar werd het voor ons noodzakelijk om beroep te doen op externe technische medewerkers en iemand om dit project in goede banen te leiden.
Hoe verliep het proces?
Vorig jaar kregen wij de folder van Xellent toegestuurd. Met de opstart van de nieuwe productielijn in het achterhoofd werd onze interesse gewekt. We zochten iemand met ervaring om dit project in goede banen te leiden. Zo leerden we Filip kennen. Filip is opgestart net voor de zomer. Toen kon hij al even kennis maken met de werking binnen Poco Loco en de sfeer opsnuiven. Na zijn verlof kon hij er zo direct invliegen en dat heeft hij ook gedaan.
Welke meerwaarde creëerde de inzet van Filip voor Poco Loco en specifiek dit project?
Filip heeft zeker een meerwaarde geleverd. Ik zal niet zeggen dat het zonder hem niet mogelijk was geweest, maar we hebben toch heel veel aan hem gehad. Mochten we het project opnieuw doen, zouden we zeker opnieuw beroep doen op Filip.
We zagen meteen dat hij een man is met ervaring. In het verkennend gesprek was er ook meteen de nodige klik. Hij is technisch sterk en weet over wat hij spreekt. Ook zijn veiligheidsopleiding was een groot pluspunt. Door zijn goede aanpak hebben wij hem na enkele weken het volle vertrouwen gegeven om het project zelfstandig te leiden. Hij maakte de planning op, stuurde de techniekers aan en nam ook de communicatie op zich naast de dagelijkse opvolging.
Hebben jullie het gewenste resultaat behaald die jullie voor ogen hadden?
Als ik erop terugkijk, is alles eigenlijk wel vlot verlopen. Enkel door de uitbraak van Covid-19 hebben we een kleine vertraging opgelopen. Aangezien we een voedingsbedrijf zijn, mochten we tijdens de eerste golf gelukkig blijven doorwerken. Zo is de vertraging niet langer geworden dan enkele weken.
Hoe zou u de samenwerking met Maxicon omschrijven?
Wij zijn heel tevreden over de samenwerking. Zowel voor het project met Filip als met de techniekers. Iedere zaterdag komen er enkele externe medewerkers een handje toe steken bij het onderhoud van onze machines. De communicatie is telkens zeer transparant en loopt vlot. We kunnen steeds rekenen op de mensen die gestuurd worden en er wordt ook geluisterd naar onze vragen/noden.
Welke voor- en nadelen zijn volgens u verbonden aan projectmatige technische ondersteuning?
Een groot voordeel voor ons is de snelle inzetbaarheid bij drukke periodes. Als ik een nadeel moet noemen, is dit de inloopperiode. In tegenstelling tot het werken met eigen mensen moeten nieuwe medewerkers steeds opgeleid worden en kunnen ze niet meteen renderen op de werkvloer.
Wat is de toekomstvisie van Poco Loco, waar willen jullie binnen vijf jaar staan?
Tijdens de coronaperiode zagen we een verhoging van de verkoop van onze taco’s. Waarschijnlijk door de sluiting van de horeca. We hopen dat deze stijging blijft aanhouden. Midden dit jaar starten we met de bouw van een nieuwe productiehal zo nog een lijn bij te bouwen voor onze tortillawraps. De nieuwe lijn komt naast de bestaande productiesite in Roeselare. Zo willen we onze positie als marktleider in Europa versterken en blijven innoveren. De Paulig groep kijkt ook uit naar een internationale groei in landen als Engeland en Zweden.