logo

Exclusief interview - de toekomstvisie van Emmanuel Bekaert

Share

2022/04/27

Hoe ziet onze ceo Emmanuel Bekaert de toekomst binnen Maxicon, op economisch en technologisch vlak? Wat zijn de belangrijkste eigenschappen voor een succesvol en slim ondernemer? Je leest het allemaal in dit exclusief artikel.

HOE KIJK JE TERUG OP JE CARRIÈRE, ZOU JE HET ANDERS AANPAKKEN? ZIJN ER DINGEN WAAR JE SPIJT VAN HEBT?

Emmanuel: “Ik ben intussen al van 2008 zelfstandig en heb alles stelselmatig geleerd. Ik heb veel gestolen met mijn ogen en oren. Vooral geluisterd naar mensen met ervaring en blijven bijsturen. Vanaf het moment dat ik een opportuniteit hoor, schiet de ondernemer in mezelf wakker. Mocht ik het opnieuw kunnen doen, zou ik het niet anders aanpakken.

Bekaert Technics was indertijd een grote sprong voor mij. Al mijn spaarcenten heb ik daarin gepompt en het was erop of eronder. Dat was risicovol, maar ik heb het aangedurfd. Voorafgaand heb ik een grondige marktstudie uitgevoerd. Toen waren er praktisch geen outsourcingsbedrijven, er waren twee grote spelers, maar daar kon zeker nog een derde bij. Zo kreeg ik de zekerheid die ik nodig had om te durven springen. Na enkele jaren heb ik het bedrijf verkocht. Heb ik daar spijt van? Ja, maar aan de andere kant ook niet. Door de verkoop ben ik in een grote groep terecht gekomen en daar heb ik veel uit geleerd. Die kennis en ervaring heb ik meegenomen in Maxicon. Dat heeft ons medegebracht waar we vandaag staan, Maxicon groeit en bloeit.”

 

WAT IS JOUW BELANGRIJKSTE STRATEGISCHE BIJSTURING GEWEEST?

Emmanuel: “Dat was de beslissing 1,5 jaar geleden om Trui in het directieteam te betrekken. Zij is gestart als trekker van de bediendendivisie Xellent. Ik zag Maxicon groeien waardoor ik het niet meer alleen kon managen op sales vlak. Ik ben iemand die graag onderneemt en daar ook ruimte voor nodig heeft. Zo kwam er ruimte vrij om te focussen op nieuwe entiteiten. Vandaar heb ik de beslissing gemaakt om iemand naast Sophie en mezelf te zetten. Op vandaag is Trui, net zoals Sophie mijn rechterhand. Met haar ervaring had ik er alle vertrouwen in dat ze zowel de sales als het rekruteren in goede banen kon leiden. Dit gaf mij de vrijheid om die dagelijkse opvolging uit handen te geven. Dat is in die zes jaar de grootste, belangrijkste beslissing geweest en ik ben nog steeds heel blij dat ik dat gedaan heb. Je moet je altijd laten omringen met de juiste mensen en jezelf misbaar maken. Ik ben onlangs een week op reis geweest, dat had je mij vroeger niet moeten vragen. Ik was nooit langer dan een paar dagen afwezig. Nu weet ik dat het bedrijf in goede handen is en de boel blijft draaien. Al kan ik me toch niet inhouden om dagelijks eens te bellen (lacht). “

 

WELKE FACTOREN HEBBEN ERVOOR GEZORGD DAT MAXICON DE LAATSTE JAREN EEN ENORME GROEISPURT HEEFT GEKEND?

Emmanuel: “De laatste jaren zijn we volop aan het digitaliseren en maken we ons klaar voor de groei. Hoe meer digitalisatie, hoe minder repetitief werk (zoals inscannen, klasseren) nodig is. Tijd die vrijkomt om ons op de kerntaken te concentreren. Ons digitalisatieproces is gestart met de werkbonnen. Die werden vroeger door onze medewerkers op papier ingevuld en wekelijks binnengebracht op kantoor. Vandaag kan dit eenvoudig online doorgestuurd worden. Momenteel zijn heel wat processen in opmaak. We werken onder andere aan een automatisatieplatform voor formulieren, een nieuwe website, de overstap naar een nieuw sociaal secretariaat om te kunnen koppelen met ons ERP-pakket. We willen het voor onze mensen zo eenvoudig mogelijk maken.”

 

IS ER NOG RUIMTE BINNEN MAXICON VOOR DROMEN EN RISICO’S?

Emmanuel: “Zeker. Enkele weken geleden is zo’n droom nog in vervulling gegaan, een nieuwe entiteit. Technologix, techniekers met focus op toekomstgerichte technologie zoals laadpalen, zonne-energie, glasvezelnetwerk, enz. dat zat al een 8-tal maanden te borrelen in mijn hoofd. Uiteraard spring ik niet zomaar in iets nieuws. Er ging een marktonderzoek aan vooraf om onze meerwaarde en strategie te bepalen. Er is zeker nog ruimte binnen Maxicon. Ik vang dingen op en als ik erin geloof, probeer ik dat te implementeren in het DNA van Maxicon.”

 

MET TECHNOLOGIX IN DE STARTFASE, HOE ZIE JIJ DE TOEKOMST OP ECONOMISCH, TECHNOLOGISCH VLAK?

Emmanuel: “Ik heb al twee economische crisissen meegemaakt, we zitten nu in de derde. Ik ben gestart met Bekaert Technics tijdens de financiële crisis in 2008. Ik heb dan even in mijn haren gewreven, maar gelukkig hebben we er geen hinder van ondervonden omdat we toen nog een klein bedrijf waren met slechts enkele werknemers. Met Maxicon hebben we corona, gelukkig goed, doorstaan en nu de oorlog in Oekraïne. Momenteel voelen we dat nog niet, maar ik ben er zeker van dat het einde nog niet in zicht is. Dat is een kettingreactie, nu heerst er al een materiaaltekort en dat zal nog even zo blijven. Misschien zal er even geen beroep gedaan worden op onze technici omdat er geen materiaal voor handen is, maar hopelijk is dat van tijdelijke aard. We zijn flexibel en richten ons nu meer op de voedingsindustrie, die sector zal altijd blijven draaien. Dit was ook zo tijdens de eerste coronalockdown. Zo kunnen onze mensen aan de slag blijven en kunnen we ons wapenen tegen de crisis die misschien nog zal komen. Naar mijn gevoel zal het niet erger worden dan de coronacrisis. Toen waren we afhankelijk van de menselijke factor en veel bedrijven moesten de deuren verplicht sluiten. Nu is er nog de mogelijkheid om op zoek te gaan naar alternatieve leveranciers voor grondstoffen.

Qua toekomst voor technologie zitten we in de juiste sector. Ook robots moeten geprogrammeerd en onderhouden worden, die kunnen dit niet van zichzelf. Een robot is slechts een machine en kan in panne vallen, laat dat nu net onze specialiteit zijn. Hoe meer automatisatie, hoe beter. Wij zullen ervoor zorgen dat de machines draaien en dat ze onderhouden worden. Er zullen meer en meer techniekers nodig zijn in verhouding tot minder mensen op de productie. Zowel bij Technix, Xellent als bij Retail & Logistix zie ik de toekomst rooskleurig. Een robot die de winkelrekken aanvult, dat lijkt me moeilijk. Ooit zal dit vermoedelijk wel mogelijk zijn als je kijkt naar de verwezenlijkingen in de Verenigde Staten. Daar bestaan al volledig geautomatiseerde winkels. Een badge registreert wat je uit de rekken haalt en rekent ook meteen je volledige winkelkar af zonder manueel te scannen. Maar ik blijf erbij, de menselijke factor zal zeker nog een tijdje nodig zijn.”

 

"Durf risico’s te nemen, blijf niet dromen en maak je droom werkelijkheid. Omring je met de juiste mensen en laat je ego je niet in de weg staan waardoor je alles alleen wilt doen."
- Emmanuel Bekaert, ceo

 

ZIE JIJ JEZELF ALS EEN SLIMME ONDERNEMER, WAAROM WEL/NIET?

Emmanuel: “Ik durf zeggen van wel, anders had ik op vandaag geen verschillende firma’s op mijn naam staan. Een echte ondernemer wil blijven ondernemen. Ik zie mezelf als een business angel: als ik in een idee geloof, zal ik ondersteuning bieden door te investeren. Voor een bedrijf in ramen en deuren ben je bij mij aan het verkeerde adres, wat is hier de meerwaarde van tussen al die andere spelers? Om mij te overtuigen heb je een innovatief concept nodig waar marktwaarde in zit. Als kwalitatief aanzien worden, is voor mij heel belangrijk. Dat zie ik ook terug in alle vennootschappen die ik heb opgericht, kwaliteit en service staan voorop. Een bakker of beenhouwer die een sleutel kan vasthouden, die zullen we niet aanwerven. We hebben mensen nodig die effectief kunnen sleutelen en uitblinken in hun vak, zo onderscheiden we ons als Maxicon. Die visie zit vastgeroest in het DNA en zie ik terug bij zowel de sales als HR-verantwoordelijken. De mensen die we uitsturen zijn ons visitekaartje bij de bedrijven, we merken nog steeds het belang van mond-tot-mondreclame. Onze klanten zijn onze belangrijkste referentie.”

 

WAT ZIJN BELANGRIJKE EIGENSCHAPPEN VOOR EEN ONDERNEMER?

Emmanuel: “Als ondernemer mag je niet rechtlijnig zijn, kijk ook eens weg van je doel en neem andere opties in overweging. In een klein bedrijf met 10 man kan dit nog werken, maar op vandaag wordt Maxicon al aanzien als grote onderneming dat brengt een zekere verantwoordelijkheid met zich mee. Ervoor zorgen dat iedereen werk heeft en op het eind van de maand zijn/haar gezin kan onderhouden. Maar ook naar de klant toe, het is onze verantwoordelijkheid om de juiste man op de juiste plaats te zetten. Wij zorgen ervoor dat de machine draait en pannes in no-time opgelost worden.

Vroeger was ik heel koppig, mijn wil was wet en ik had steeds m’n paardenbril op. In de loop der jaren ben ik hierin veranderd, ik ben meer bereid om te luisteren naar anderen. Als ik daarna nog overtuigd ben van mijn idee zal ik mijn instinct volgen, anders niet. Niemand kan alles weten, daarom laat ik me omringen door mensen met kennis en ervaring in hun vak. Zowel op de werkvloer als in de raad van bestuur. Daar vind ik mijn ventilatie en leren we van elkaar, zo kun je jezelf verrijken als ondernemer. “

 

WAT IS JOUW VISIE OP DUURZAAM ONDERNEMEN?

Emmanuel: “Duurzaamheid wordt steeds belangrijker. Enkele jaren geleden kozen we bijvoorbeeld voor cng-wagens als een van de weinige. Op vandaag zetten we vooral in op die elektrificatie van de wagens en kunnen we nog extra zonnepanelen en laadpalen in gebruik nemen. Er zijn al grote spelers die een charter opstellen met voorwaarden binnen duurzaam ondernemen (vb. EPB-waarde, afvalverwerking). Wij zijn geen productiebedrijf dus voor ons ligt dit iets moeilijker, maar we doen wat we kunnen om zo duurzaam mogelijk te zijn als bedrijf.”

 

ALS SUCCESVOL ONDERNEMER, SPEEL JIJ OP DE BEURS? IS DIT EEN MUST ALS ONDERNEMER OM FEELING MET DE ECONOMIE TE HEBBEN?

Emmanuel: “Ik heb op de beurs leren spelen tijdens de eerste lockdown, nog niet zo lang geleden dus. Ik had zeeën aan tijd en was op zoek naar iets nieuws, zo ben ik uitgekomen bij de beurs. Natuurlijk wel met berekende risico’s. (lacht) In de coronacrisis zijn heel wat aandelen gekelderd wat het ideale instapmoment vormde. Daar kwam ook mijn neus voor ondernemen terug van pas. Ik start m’n dag nog steeds met het bekijken van de aandelenkoers om 9u, elke dag een spannend moment. Ik vind het jammer dat ik er niet vroeger mee gestart ben. Intussen heb ik dit ook al verschillende vrienden aangeraden en hebben we een whatsapp groep opgericht om volop te speculeren. Sommigen maken uitgebreide financiële studies op, zo leren we van elkaar. Ik wens het zeker iedere ondernemer toe, uiteraard met een spaarpotje dat je op overschot hebt.”

 

"Maxicon als inktvlek op de Belgische kaart, dat is mijn droom"
- Emmanuel Bekaert, ceo

 

WAT IS JOUW ULTIEME TIP VOOR DE WEG NAAR SUCCES?

Emmanuel: “Ik heb er verschillende. Durf risico’s te nemen, blijf niet dromen en maak je droom werkelijkheid. Omring je met de juiste mensen en laat je ego je niet in de weg staan waardoor je alles alleen wilt doen. Vooral cijfermatig moet je sterk zijn als ondernemer. Je kunt niet zomaar uit de startblokken schieten zonder je prijsstrategie te bepalen. Start berekend en maak je huiswerk vanaf dag één. Er bestaan geen domme vragen en geef gevolg aan goede raad.“

 

HOE KAN JE ALS ONDERNEMER SUCCES OP LANGE TERMIJN GARANDEREN?

Emmanuel: “Werken in fases, niet alles in één keer willen. Ik kon meteen gestart zijn met 200 medewerkers, maar dan moest ik iedereen aanwerven die binnenkwam of ook maar iets kende van techniek. Hou je toekomstbeeld bij iedere stap in gedachten. Voor mij was dit kwaliteit en service bieden aan onze klanten, zo zijn we stelselmatig gegroeid in onze werking en aanpak. Meteen pieken bij opstart doe je ook niet zonder kapitaal, het brood moet elke maand op de plank liggen.Daarnaast moet er ook voldoende support zijn vanuit de kantoren die de mensen kunnen aansturen. Vroeger was mijn visie anders, toen waren we met een kleine groep en wou ik zoveel mogelijk uit hen halen. Maar je moet zorgen dat je je personeel niet verbrand, dat heb ik intussen geleerd. Het is beter om iets minder winst te maken, maar met gelukkigere medewerkers te werken. Iedereen moet doen waar hij/zij goed in is, wat hij/zij graag doet en zich in kan specialiseren.“

 

WAT ZOU JE AANRADEN AAN ANDERE JONGE/STARTENDE ONDERNEMERS?

Emmanuel: “Ondernemen zit in je. Zelfstandige zijn betekent niet automatisch dat je een ondernemer bent. Ik geloof erin en ik wil er veel voor werken, dat moet je uitgangspunt zijn. Toen ik begon met Bekaert Technics ging ik zelf nog iedere zaterdag en zondag sleutelen vanaf ’s morgens 5u. Klanten moeten kunnen zien dat je weet waarover je spreekt. Zorg ervoor dat je eerst voldoende kennis verzamelt over je product of dienst. Zelf ben ik niet van jongs af beginnen ondernemen, pas in 2008. Ik ben van nul gestart en heb zelf gewerkt om mijn kapitaal te verzamelen. Zo heb ik mijn ervaring opgebouwd en kon ik een bedrijf starten zonder lening van de bank. Het schrikt me soms af dat jongeren van hun ouders startkapitaal krijgen en zomaar iets uit de grond kunnen stampen. Ik heb er zelf hard voor gewerkt zonder financiële steun van thuis. Wie weet had ik anders wel vroeger kunnen beginnen, maar nu kan ik zeggen dat ik niemand iets schuldig ben. Ik had de mogelijkheid om tegen de muur te lopen want het was mijn eigen geld.“

 

HOE ZIET MAXICON ER BINNEN 5 JAAR UIT?

 Emmanuel: “Maxicon als inktvlek op de Belgische kaart. Op vandaag is er Roeselare, Genk, Landegem, daar wil ik graag nog Antwerpen en Wallonië aan toevoegen. Binnen 5 jaar een team van 400 mensen met alle divisies samen. Mijn droom is om ooit nog een overname te doen. Ook op niveau van de holding zullen we niet stilstaan. Absolute Jobs zal ook blijven groeien, net zoals Maxicon. Op korte termijn zullen we iemand nodig hebben binnen AM Group om de groei te stimuleren en ondersteunen. Iemand die nieuwe niches in HR opstart en opvolgt. Onze ultieme droom als AM Group: a one hundred million company. Op vandaag zitten we op 60% dus ik zie dit realistisch binnen vijf jaar, als alles goed loopt. Maar daarvoor hebben we extra mankracht nodig om te coördineren. Als we kunnen groeien met overnames, acquisities, ons huidig team en de juiste personen op de juiste plaats geloof ik er de volle 100% in.”

Roeselare HQ

Onledebeekstraat 15
8800 Roeselare

051 79 20 20
info@maxicon.be

Gent

Proeftuinstraat 48
9000 Gent

09 230 08 80
info@maxicon.be

Oudsbergen

Industrieweg-Noord 1195A
3660 Oudsbergen

089 82 10 10
info@maxicon.be

Antwerpen

Frankrijklei 5
2000 Antwerpen

0474 835 775
info@maxicon.be

BE 0642.741.301
Maxicon Retail bv BE0692.747.274 - Maxicon Skills bv BE0789.941.967