logo

de zoektocht naar technisch talent

Share

2019/02/05

Elk jaar publiceert VDAB een lijst met tien knelpuntberoepen. Dit jaar bestaat deze uit opvallend veel technische functies en laat dat juist de mensen zijn waar wij elke dag naar op zoek gaan. Technici zijn spelden geworden in een groeiende hooiberg, aan ons om op zoek te gaan naar verborgen talent.

Ook dit jaar werden tien beroepen opgelijst waarvoor er moeilijk geschikte kandidaten worden gevonden. Oorzaken van de moeilijke zoektocht zijn grotendeels te verdelen in drie categorieën: zowel een kwantitatief als een kwalitatief tekort maar evenzeer ook de specifieke arbeidsomstandigheden kunnen de zoektocht bemoeilijken: werken in ploegen, ongezond of zwaar fysisch werk, stress, atypisch statuut,…

 

Top 10 knelpuntberoepen:

  1. Werfleider / conducteur bouw
  2. Technicus industriële installaties
  3. Analist ontwikkelaar ICT
  4. Technicus productieproces en methodes
  5. Bestuurder trekker-oplegger
  6. Verpleegkundige
  7. Onderhoudsmecanicien
  8. Tekenaar-ontwerper mechanica
  9. Calculator bouw
  10. Technicus studiebureau bouw

VERGRIJZING

 De toenemende vergrijzing heeft een globale impact op de arbeidsmarkt. Een grote groep ervaren werkkrachten zal binnenkort uittreden, wat aanleiding zal geven tot een fors stijgende vervangingsvraag. Dit geldt voor alle sectoren maar zeker de gezondheids- en welzijnszorg zal hiermee de komende jaren sterk geconfronteerd worden, en dit zowel bij de zorgverleners als bij de zorgvragers. Het probleem van deze sector om voldoende personeel te vinden doet zich in de eerste plaats voor bij de (hoofd)verpleegkundigen, maar ook het vinden van vakbekwame zorgkundigen en verzorgenden is steeds moeilijker.

KLOOF

De oorzaak van het knelpunt ligt niet altijd bij een tekort aan kandidaten of een gebrek aan (hoge) scholing. Bij nieuwe knelpuntberoepen zoals postbode, verkoper van voedingsmiddelen detail en keukenmedewerker spelen verschillende factoren een rol in de problematiek. De vraag naar competenties zoals klantvriendelijkheid, het kunnen omgaan met mondige klanten en talenkennis maakt het soms moeilijk om geschikte kandidaten te vinden. Daarnaast zijn ook specifieke arbeidsomstandigheden zoals  weekend- en avondwerk, variabele uren, deeltijdse en tijdelijke contracten van belang. De kloof tussen de verwachtingen van kandidaten en werkgevers is soms groot en bemoeilijkt een vlotte invulling van vacatures.

MOBILITEIT

Naast de typische oorzaken voor het knelpuntberoep vormt ook mobiliteit een bijkomend struikelblok. Heel wat werkzoekenden beschikken niet over eigen transport, het aanbod van het openbaar vervoer voldoet niet altijd en de dichtslibbende wegen schrikken mogelijke kandidaten af door het lange woon-werkverkeer.

STATISTISCH ZWAARSTE KNELPUNTBEROEPEN

Sinds een paar jaar brengt VDAB ook de ‘statistisch zwaarste’ knelpuntberoepen in kaart. Dit zijn beroepen die we, op basis van onze cijfers, beschouwen als de zwaarste knelpuntberoepen. Niet alleen raken vacatures voor deze beroepen het moeilijkst ingevuld, van deze beroepen kunnen we behoorlijk zeker zijn dat ze ook de komende jaren een knelpuntberoep zullen blijven. Het zal niet verbazen dat heel wat van deze ‘statistisch zwaarste’ knelpuntberoepen technische beroepen zijn.

 

Bronnen:
Wiskeys, (2019). De top tien knelpuntberoepen 2019. Geraadpleegd op 4 februari 2019 via https://wiskeys.be/nl/arbeidsmarkt-beleid/1463/de-top-tien-knelpuntberoepen-2019.html 
Vdab, (2019). Knelpuntberoepenlijst 2019. Geraadpleegd op 4 februari 2019 via https://www.vdab.be/sites/web/...

Roeselare HQ

Onledebeekstraat 15
8800 Roeselare

051 79 20 20
info@maxicon.be

Gent

Proeftuinstraat 48
9000 Gent

09 230 08 80
info@maxicon.be

Oudsbergen

Industrieweg-Noord 1195A
3660 Oudsbergen

089 82 10 10
info@maxicon.be

Antwerpen

Frankrijklei 5
2000 Antwerpen

0474 835 775
info@maxicon.be

BE 0642.741.301
Maxicon Retail bv BE0692.747.274 - Maxicon Skills bv BE0789.941.967