de zoektocht naar technisch talent
2019/02/05
Ook dit jaar werden tien beroepen opgelijst waarvoor er moeilijk geschikte kandidaten worden gevonden. Oorzaken van de moeilijke zoektocht zijn grotendeels te verdelen in drie categorieën: zowel een kwantitatief als een kwalitatief tekort maar evenzeer ook de specifieke arbeidsomstandigheden kunnen de zoektocht bemoeilijken: werken in ploegen, ongezond of zwaar fysisch werk, stress, atypisch statuut,…
Top 10 knelpuntberoepen:
- Werfleider / conducteur bouw
- Technicus industriële installaties
- Analist ontwikkelaar ICT
- Technicus productieproces en methodes
- Bestuurder trekker-oplegger
- Verpleegkundige
- Onderhoudsmecanicien
- Tekenaar-ontwerper mechanica
- Calculator bouw
- Technicus studiebureau bouw
VERGRIJZING
De toenemende vergrijzing heeft een globale impact op de arbeidsmarkt. Een grote groep ervaren werkkrachten zal binnenkort uittreden, wat aanleiding zal geven tot een fors stijgende vervangingsvraag. Dit geldt voor alle sectoren maar zeker de gezondheids- en welzijnszorg zal hiermee de komende jaren sterk geconfronteerd worden, en dit zowel bij de zorgverleners als bij de zorgvragers. Het probleem van deze sector om voldoende personeel te vinden doet zich in de eerste plaats voor bij de (hoofd)verpleegkundigen, maar ook het vinden van vakbekwame zorgkundigen en verzorgenden is steeds moeilijker.
KLOOF
De oorzaak van het knelpunt ligt niet altijd bij een tekort aan kandidaten of een gebrek aan (hoge) scholing. Bij nieuwe knelpuntberoepen zoals postbode, verkoper van voedingsmiddelen detail en keukenmedewerker spelen verschillende factoren een rol in de problematiek. De vraag naar competenties zoals klantvriendelijkheid, het kunnen omgaan met mondige klanten en talenkennis maakt het soms moeilijk om geschikte kandidaten te vinden. Daarnaast zijn ook specifieke arbeidsomstandigheden zoals weekend- en avondwerk, variabele uren, deeltijdse en tijdelijke contracten van belang. De kloof tussen de verwachtingen van kandidaten en werkgevers is soms groot en bemoeilijkt een vlotte invulling van vacatures.
MOBILITEIT
Naast de typische oorzaken voor het knelpuntberoep vormt ook mobiliteit een bijkomend struikelblok. Heel wat werkzoekenden beschikken niet over eigen transport, het aanbod van het openbaar vervoer voldoet niet altijd en de dichtslibbende wegen schrikken mogelijke kandidaten af door het lange woon-werkverkeer.
STATISTISCH ZWAARSTE KNELPUNTBEROEPEN
Sinds een paar jaar brengt VDAB ook de ‘statistisch zwaarste’ knelpuntberoepen in kaart. Dit zijn beroepen die we, op basis van onze cijfers, beschouwen als de zwaarste knelpuntberoepen. Niet alleen raken vacatures voor deze beroepen het moeilijkst ingevuld, van deze beroepen kunnen we behoorlijk zeker zijn dat ze ook de komende jaren een knelpuntberoep zullen blijven. Het zal niet verbazen dat heel wat van deze ‘statistisch zwaarste’ knelpuntberoepen technische beroepen zijn.
Bronnen:
Wiskeys, (2019). De top tien knelpuntberoepen 2019. Geraadpleegd op 4 februari 2019 via https://wiskeys.be/nl/arbeidsmarkt-beleid/1463/de-top-tien-knelpuntberoepen-2019.html
Vdab, (2019). Knelpuntberoepenlijst 2019. Geraadpleegd op 4 februari 2019 via https://www.vdab.be/sites/web/...