logo

dag van de ondernemer

Share

2020/11/20

20 november is Dag van de Ondernemer. Het moet lukken dat wij twee ondernemers pur sang hebben aan het hoofd van AM Group. Emmanuel Bekaert van Maxicon & Kris Ramboer van Absolute Jobs zijn ondernemers in hart en nieren. Wij geven je graag een inkijk in wat hen elke dag drijft. Wat maakt hen de ondernemers die ze zijn en wat kunnen ze (startende) ondernemers leren? Een inspirerend gesprek.

HOE BEN JE BEGONNEN ALS ONDERNEMER?

Kris: “Van thuis uit ben ik geen ondernemer. Da’s iets wat gegroeid is doorheen de jaren. Ik ben gestart als leerkracht, maar kreeg bij Kinepolis de kans om als manager bioscopen in Zwitserland en Italië op te starten en te runnen. Toen een vriend me in 2011 vertelde over zijn idee van een uitzendbedrijf voor nicheberoepen, twijfelde ik geen seconde. En zo begonnen we met het Absolute Jobs, van 0.” 

Emmanuel: “Bij mij was dat net zo, mijn ouders waren ook geen ondernemers, verre van zelfs. Maar mijn ouders zagen wel al snel dat ik een geboren verkoper was. Want als klein manneke verkocht ik schelpen op het strand als geen ander. Later begon ik zelf als technieker, maar al snel zag ik de opportuniteiten bij bedrijven en zo begon ik mijn eerste bedrijf Bekaert Technics. De expertise die ik daar opdeed samen met mijn technische bagage maakte dat ik sterk kon groeien met Maxicon.”

 

HOE VERKLAAR JE JE SUCCES ALS ONDERNEMER?

Emmanuel: “In het begin heb ik vooral expertise opgebouwd binnen mijn vakdomein. Ik weet waarover ik het heb dankzij mijn opleiding en ervaring in elektromechanica. Maar ik ken mijn klanten ook echt, en hun machinepark. Veel van mijn concullega’s-ceo’s kennen niets van die machines en hebben nog nooit een sleutel vastgehouden. Maar ik heb ken ze vanbinnen en vanbuiten. Da’s een enorm voordeel.” 

Kris: “Geloven in je eigen, authentieke verhaal, da’s sowieso belangrijk. Daar heb je de nodige portie doorzettingsvermogen voor nodig. En veerkrachtig zijn. Mike Tyson vertelde ooit hoe zijn tegenstanders zich jaren op voorhand strategisch voorbereidden, maar hij dan met een direct elke strategie van de kaart veegde. Wees voorbereid op de onverwachte mokerslag, niet door te plannen maar door flexibel te zijn als mens en organisatie en gepast te reageren.”

IN HOEVERRE IS JE TEAM BELANGRIJK?

Emmanuel: “Doordat je perfect weet wat de job inhoudt, kan je ook betere mensen vinden en weet je waarover je praat met je medewerkers. Dat voelen en appreciëren ze. En dat merken onze klanten ook.”

Kris: ”Onze business, gelijk welke business, is geen one man show. Ik laat me omringen door mensen die slimmer zijn dan mij en daardoor worden ikzelf en Absolute Jobs slimmer. Bovendien geeft samenwerken met gemotiveerde mensen mezelf ook veel werkplezier en extra energie.”

 

WAT WAS JE MOEILIJKSTE PERIODE ALS ONDERNEMER?

Kris: “Als er twijfel heerst op langetermijn over je project. Door een samenloop van omstandigheden of factoren waarop je geen vat op hebt, kan je bedrijf plots in een crisis zitten. Natuurlijk is elk bedrijf in constante transitie, aangezien je de wil hebt om groter of beter te worden. Maar dat levert ook spanningen op en daar moet je goed mee overweg kunnen.”

Emmanuel: “Toen ik mijn eerste bedrijf startte, viel dat net in de bankencrisis. Ik heb maanden niet geslapen. Door te zoeken naar oplossingen en te heroriënteren richting voedingsindustrie, hebben we onszelf weten te redden. Maar dat was wel een heel heftige periode in mijn leven.”

 

ZIJN ER DINGEN DIE JE ANDERS ZOU DOEN?

Kris: “Ik zou me sneller omringen met capabele mensen. Zo groei je beter en slimmer.” 

Emmanuel: “Wat een grote verbetering in vergelijking met mijn vorige firma, is de verregaande digitalisatie. Op die manier vermijden we repetitief werk en kunnen we focussen op kwaliteit.”

 

VINDEN JULLIE HET VERSTANDIG OM TE ONDERNEMEN TIJDENS EEN CRISIS?

Emmanuel: “Wacht niet tot de storm gaat liggen, ga dansen in de regen. Da’s een motto waar ik erg aan gehecht ben, want ook moeilijke tijden gaan voorbij. Vecht dus extra in moeilijke tijden voor je leven, je gezin, je onderneming. Je zal er sterker uit komen, als persoon en onderneming. Alles is een levensles, maar je moet willen leren en leven. Doen! Doen! Doen!”

Kris: “Inderdaad, ondernemen is soms lastig, maar je mag nooit de weg uit het oog verliezen en de uitdagingen die je tegenkomt uit de weg gaan. Het is niet moeilijk om succes te hebben als de economie boomt. Echt succes en vooruitgang boek je in moeilijke momenten, zoals deze crisis.”

 

WAT DOE JE HET LIEFST ALS ONDERNEMER?

Kris: “Verkopen. Ik ben een geboren verkoper. Bij de klanten zijn, met hen praten, luisteren en samen naar een oplossing werken en dan het vertrouwen krijgen van de klant. Da’s de magie waar ik het voor doe. En even fantastisch, die vrijheid om zelf te beslissen en je eigen tijd in te delen.” 

Emmanuel: “Ik ben gebeten van ondernemen en nieuwe bedrijven opzetten. Maar ik hou er misschien nog meer van als een arend het overzicht te houden over alle bedrijven heen. Ik moet geen details kennen, maar wel weten wat er gebeurt en leeft. Cijfers vertellen mij veel: of een salesmedewerker zich goed voelt, of een technische medewerker snapt wat hij doet, of een klant tevreden is. Ik geloof in vertrouwen geven aan mijn mensen maar ook kordaat ingrijpen wanneer het moet.”

 

HOE ZIET JULLIE IDEALE ONDERNEMING ERUIT OF WELKE ONDERNEMER IS JULLIE VOORBEELD?

Emmanuel: “Ik heb veel bewondering voor Elon Musk. Hij heeft meerdere ondernemingen succesvol uitgebouwd, van PayPal tot Tesla en SpaceX. Zelf heb ik ook verschillende ondernemingen opgestart, en die entrepreneurspirit bewonder ik ten zeerste.”

Kris: “Ik bewonder veel ondernemers. Maar voor mezelf ambieer ik een bedrijf waar werknemers zich gelukkig voelen en hun ding kunnen doen. Niet iedereen hoeft daarom ondernemer binnen de onderneming te zijn. Dat mag, maar dat moet niet. Als iedereen zich deel voelt van het groter geheel, en weet dat hij/zij belangrijk is, dan is dat mijn ideale bedrijf.”

HOE ZOU JE ALS ONDERNEMER HERINNERD WILLEN WORDEN?

Kris: “Als een menselijke baas, een plezante persoon om mee samen te werken en iemand die mensen en bedrijven vooruithelpt. Altijd met de nodige relativering en humor.”

Emmanuel: “Als de ondernemer met de eeuwige smile. Als een durver, die risico’s neemt maar altijd met respect voor anderen.”

 

JULLIE AMBITIE VOOR DE KOMENDE JAREN?

Emmanuel: “Met Maxicon willen we geografisch groeien en in Limburg en Antwerpen doorgroeien. Daar beginnen we volgend jaar mee.”

Kris: “Met Absolute Jobs wil ik maatschappelijk nog meer relevant worden, zowel voor bedrijven als werknemers. Dus niet zozeer gezien worden als verkopers van talent, maar als dreamjob creators die worklife happiness creëren.” 

NOG EEN LAATSTE GEDACHTE VOOR (STARTENDE) ONDERNEMERS?

Kris: “Zorg dat ondernemen plezant blijft, want da’s voor mij mijn echte kracht. Als je geestigheidsmeter te laag staat, dan gaat het niet goed met je onderneming, en omgekeerd.”

Emmanuel: “Ga ervoor. En als je een interessant idee hebt en een klankbord zoekt: laat ons eens afspreken. (lacht)”.

 

Meer weten over AM Group? Lees het verhaal van deze ondernemers op www.groupam.be

Roeselare HQ

Onledebeekstraat 15
8800 Roeselare

051 79 20 20
info@maxicon.be

Landegem

Vosselarestr. 73 unit 15
9850 Landegem

09 230 08 80
info@maxicon.be

Oudsbergen

Industrieweg-Noord 1195A
3660 Oudsbergen

089 82 10 10
info@maxicon.be

Antwerpen

Brusselstraat 51
2018 Antwerpen

09 230 08 80

info@maxicon.be

BE 0642.741.301
Maxicon Retail bv BE0692.747.274 - Maxicon Skills bv BE0789.941.967